Wat is FTC?

Inleiding

FTC is een super leuk programma om aan mee te doen! Niet alleen leer je hoe je een sterke robot maakt, ook leer je sociale vaardigheden of als je PR doet dan leer je zelfs contact leggen met (grote) bedrijven. Super leuk om te weten wat je bij FTC kan leren maar hoe ziet zo’n wedstrijd er nou uit en hoe kan je winnen? Dat gaan we je uitleggen. Scroll maar naar beneden!

Team Orange

Voorbereiding

Zodra de opdracht bekend is gaan wij aan de slag! Zo beginnen we bijvoorbeeld met het gedetailleerd bekijken van de opdracht en waar we de meeste punten kunnen verdienen. Als we dan een strategie hebben bepaald delen we de groep op in kleinere groepjes en elk team gaat dan aan de slag met hun taak. Zo programmeren de programmeurs al wat code die ze later kunnen finetunen en gaan de engineers brainstormen over systemen voor op de robot. In de tussentijd is het PR team bezig met onze outreach. We proberen andere mensen(vooral kinderen) te inspireren met wat wij doen en hopen zo de toekomst van die kinderen te kunnen veranderen. 

Uitwerken en testen

Zodra de plannen zijn gemaakt gaat het echte werk beginnen. De robot wordt gebouwd, we starten eerst met het maken van losstaande prototypes maar deze delen komen later allemaal bij elkaar op onze robot. Als we dan tevreden zijn over de hardware van de robot beginnen de programmeurs met het testen van de software. De manier waarop de software getest wordt is simpel maar werkt goed, het autonome gedeelte(deel dat de robot zelf uitvoert) wordt getest door trial en error. Voor het andere deel wordt afgesproken met de bestuurders welke manier van besturen zij het fijnste vinden, dit wordt dan vervolgens geprogrammeerd. Als dit klaar is zijn we klaar voor de wedstrijd!

Team Orange
Team Orange

De Wedstrijd

Op een wedstrijd speel je altijd samen met een ander team, je speelt dus 2 tegen 2. Wat FTC wedstrijden onderscheidt van andere 2 tegen 2 wedstrijden is dat je bij FTC elke ronde met een ander team samenwerkt. Zo verloopt de wedstrijd eerlijker. In de wedstrijd heb je een autonoom deel, de robot moet de eerste 30 seconden een aantal taken zelf uitvoeren. Na die 30 seconden mogen de bestuurders de controllers oppakken en de robot 2 minuten besturen. 1.5 minuut van die 2 minuten is vrij normaal, de laatste 30 seconden zijn echter speciaal. In deze laatste 30 seconden heb je extra opdrachten om meer punten te verdienen. Op het einde van de wedstrijd wint de alliantie met de meeste punten. 

Winnen bij de FIRST Tech Challenge

Om te winnen bij de FIRST Tech Challenge moet je naar de wereld finales in Amerika. Je hebt meerdere manieren om hier te komen, de meest logische is om eerste te worden op het nationale kampioenschap. Een andere manier is om de Inspire award te winnen, deze krijg je als jij als beste hebt laten zien hoe jouw team andere mensen inspireert. De derde manier is om een ticket naar Amerika te krijgen van een ander team, dit kan bijvoorbeeld zijn omdat zij niet kunnen. Jij mag dan in hun plaats naar de wereld finales, daar moet je natuurlijk alsnog wel eerste worden 😉

Team Orange